druga

Elektroterapija 1

 Elektroterapija (TENS) – transcutana elektro-nervna stimulacija, DD (diadinamski tokovi), IF (interfernčni tokovi) so vrste elektro terapije, kjer z različnimi frekvencami in modulacijami električnih impulzov vplivamo na zmanjšanje bolečine pri raznih bolezenskih stanjih, pri terapiji dosežemo z električnimi impulzi sproščanje živčno mišičnih vlaken in s tem dosežemo, da se mišica sprosti, po večkratni uporabi se bolečina zmanjša.


 

prva

Elektroterapija 2

 

untitled (29 of 31)

Elektroterapija


 

peta

Prenosni el. TENS in compex, magnetna resonanca, magnetoterapija, fotobiomodulacija, laser

Prenosni elektroterapevtski TENS in compex – Pri omenjenih aparatih dosežemo enako kakovost elektroterapije, uporabljajo se predvsem za zmanjšanje kroničnih ali akutnih bolečin, kjerkoli na telesu. V kombinaciji z ostalimi fizioterapevtskimi aparaturami dosežemo hitrejše zmanjšanje bolečine. Aparature so namenjene tudi izposoji na domu (več v zaznamku “o nas”).

Magnetna resonanca EMrs, vita-life – Aparatura je namenjena zmanjšanju bolezenskih stanj, pri kateri se poveča presnova kisika v celični membrani. Telo pacienta postavimo v pozitivno magnetno polje. Aparat pripomore pri različnih bolezenskih stanjih, največji uspeh dobimo pri celjenju zlomov, uporabljamo ga tudi za sproščanje živčno psihičnih motenj. Uspeh se doseže z ponavljajočo terapijo, ki jo le redki zaznavajo.

Magnetoterapija – pulzirajoče magnetno polje nizkih frekvenc in majhnih moči ustvarja boljšo prehodnost ionov skozi celične membrane in s tem podaljšuje njeno življenjsko dobo. Dobre uspehe zasledimo zlasti pri celjenju zlomov in zdravljenju osteoporoze.

Fotobiomodulacija – Aparatura je namenjena za uravnavanje celičnih procesov s pomočjo svetlobe v natančno določenih svetlobnih režimih. Uporablja se za zdravljenje travmatskih poškodb in kronično degenerativnega stanja ter športne poškodbe, revmatska obolenja, artroze, akutne in kronične rane, nevropatije, herpes zoster, akne, dermatitisi.

trololo (12 of 27)

Fotobiomodulacija

Laserska terapija (LASER) – obsevanje s svetlobo točno določenih valovnih dolžin in frekvenc vpliva biostimulativno na mehka tkiva in nima destruktivnega učinka, ki je znan v kirurgiji. Sproži kemične reakcije v celičnem metabolizmu in pospeši njegovo delovanje. Uspešnejši je pri obravnavi bolj akutnih stanj in pri celjenju ran.


 

osma

UZ, delovna terapija

Ultrazvočna terapija (UZ) – je terapija mehkih tkiv (mišic, kit in vezi) z določeno frekvenco in jakostjo zvočnega valovanja. Zvok pri visokih frekvencah, ki jih človeško uho ne zazna, povzroča s svojim vibracijami masažo tkiva, zaradi trenja pa tudi ogrevanje. Valovi se preko UZ glave prenašajo v tkiva, kjer prihaja do mehaničnih vibracij. S spreminjanjem frekvence zvočnih valov lahko dosežemo globlja ali pa bolj površinsko ležeča tkiva. Izkoriščamo lahko mehanični (masažni) ali pa termični (toplotni) učinek zvočnega valovanja. Uporablja se za mehčanje tkiv (kalcinacij, brazgotin…) in izboljša prekrvavitev.

untitled (27 of 31)

UZ terapija

untitled (4 of 5) untitled (3 of 31)

Delovna terapija – Pacient po navodilu fizioterapevta opravlja vadbo z pripomočki za krepitev mišic rok in zapestja. Terapija je namenjena vsem poškodbam roke in zapestja, pa tudi po operativnem posegu karpalnega kanala.

Se  uporablja pri vseh obolenjih, poškodbah  in drugih težavah, ki pripeljejo bolnika na fizioterapijo. Naš gibalni sistem (mišice s kitami, vezi in kosti) deluje po določenih zakonitostih. Naše kosti v sklepih se med opravljanjem vsakdanjih aktivnosti gibajo v natančno določeni smeri, pri čemer jim pomagajo mišice s svojimi kitami, ki so pripete na kosti. Vezi okrog sklepov pa skrbijo za stabilnost, tudi  kadar nismo aktivni. Ves ta sistem, skupaj z možgani in živci, deluje zelo skladno, kadar smo zdravi in ne čutimo bolečin.
Poškodbe, degenerativna obolenja (artroze, spondiloze…) in druge bolezni pa privedejo do motenj v delovanju tega sistema. Nastopijo bolečine, zmanjša se gibljivost in zgodi se, da ne moremo več brez težav opravljati določenih funkcij.

Terapevt se najprej pozanima o nastanku bolnikovih težav:  kdaj in kako so nastale težave, koliko časa so prisotne, kdaj so bolj ali manj izrazite. Nato sledi fizioterapevtski pregled, kjer terapevt:

 • opazuje in s tipanjem ugotavlja nepravilnosti v gibanju (drsenju) posameznih sklepov in hrbtenici;
 • išče slabosti ali zmanjšano zmožnost aktivnosti;
 • pregleda mišično moč in občutljivost na prenos dražljajev (senzibilnost);
 • pregleda delovanje živčevja in refleksno aktivnost;
 • z določenimi prijemi ugotavlja stabilnost oz. ohlapnost vezivnega aparata, itd.

Vse te informacije pomagajo terapevtu odkriti mesto težav, zna poiskati vzrok vaših težav in zdraviti.

Pri terapiji terapevt uporablja mobilizacijske prijeme, ki so določeni in specifični za vsak sklep in s katerimi pomaga ustvariti pravilno drsenje v sklepu. Prijemi so nežni, mehki in ne povzročajo bolečin.

untitled (6 of 22) untitled (3 of 22)


 

četrta

Individualna medicinska gimnastika, metron

Individualna medicinska gimnastika – Uporabljamo suspenzijo, kjer je sklep v razbremenjenem položaju in laže izvajamo gibanje za pacienta.

untitled (28 of 31)

Medicinska gimnastika

Mehanska horizontalna intermitentna trakcija s pomočjo naprave METRON – Pri terapiji dosežemo razteg medvretenčnih prostorov v ledvenem delu hrbtenice, s tem sprostimo mišične strukture hrbtenice. Učinki trakcije:

 • Distrakcija oz. separacija vertebralnih teles
 • Kombinacija distrakcije in drsenja izrabljenih sklepov
 • Zategovanje ligamentnih struktur v spinalnem področju
 • Širjenje intervertebralne odprtine
 • Ravnanje spinalnih krivin
 • Raztezanje spinalne muskulature
untitled (9 of 22)

Metron


 

sedma

Skupinska telovadba, atromot

Skupinska telovadba – Skrb za redno gibanje je vse bolj pogosta odločitev ljudi, ki so imeli kakršne koli težave ali pa želijo ohraniti svoje telo zdravo, gibčno in močno.

Telovadba poteka v manjših skupinah (6-8 oseb), saj je le tako mogoče nadzirati izvedbo vaj in le te tudi prilagoditi posameznikovim težavam. Uporabljamo blazine, elastične trakove, žoge in palice, s tem  postane vadba zanimivejša in bolj pestra.

Naš namen je predvsem naučiti se obvladati svoje telo, spoznati in začutiti, kdaj in kako posamezne mišice delujejo, jih okrepiti, naučimo se sprostiti, se globoko nadihati in se ob vsem tem še zabavati.

untitled (25 of 31) untitled (4 of 31) untitled (8 of 22) untitled (7 of 22)untitled (4 of 22) 11

Artromot – Aparat za kontinuerano pasivno razgibavanje ramen (levo, desno). Uporabljamo ga po poškodbah v ramenskem sklepu, pri slabi razgibanosti rame, po operativnem posegu v rami v začetnem stadiju rehabilitacije. Cilj je boljša gibljivost v ramenskem sklepu.

untitled (31 of 31)

Artromot


 

šesta

UZ, terapija z udarnimi valovi, parafin in termopak obloge, škripec

untitled (21 of 31)

Ultra zvočna terapija (UZ)

Terapija z udarnimi valovi – (ESWT) Visokoenergetski elektromagnetni fokusirani puls.  So visokoenergetski valovi, ki se razvijejo v zelo kratkem času. Akustični valovi, ki se koristijo v medicini se generirajo na način, ki je podoben eksploziji ko pride do premikanja mase zaradi nenadnega nastanka energije-npr v naravi pojav strele, ko pride v trenutku do segrevanja zračnega kanala po katerem potuje el. tok. Generiranje ESWT valov se izvede v tako imenovanem elektromagnetnem aplikatorju, ki ima cilindrično obliko in je STORZ patent. Jedro aplikatorja je cilindrična tuljava, ki preko indukcije magnetnega polja odmika cilindrično membrano in jo ponovno preko pulzirajočega električnega toka pospeši radialno navzven.

trololo (1 of 27)

ESWT

Uporabljamo ga pri calcificirajoči tendinitisi, bolečina v rami z ali brez omejene gibljivosti, bursitis calcarea, radialni- ulnarni humeralni epikondilitis, chondropathia patelle, achillodynia, plantarni fasciitis, spina calcaneusa, akutna in kronična dorsalgija, metatarsalgija, trigger točke.

trololo (5 of 27)

Terapija z udarnimi valovi trololo (7 of 27)

Parafin in termopak obloge – Pri parafinu izkoriščamo mehanični in toplotni učinek le tega. Uporablja se pri revmatskih obolenjih sklepov rok, ki niso vnetna. Pacient mesi parafin, ki je raztopljen na 60°C in s tem doseže boljšo gibljivost sklepov rok. Način izvajanja: tehnika rokavice, imerzije in premazovanja.

untitled (21 of 22)

Parafin

Škripec – Aktivno asistirane vaje za ramenski obroč, kjer pacient doseže boljšo aktivno gibljivost v ramenskem sklepu. Uporabljamo ga pri poškodbah rame ter akutnih in kroničnih bolečinah v rami.

trololo (9 of 27)

Škripec


tretja

Limfna drenaža, infrardeča luč

Limfna drenaža – Aparaturna limfna drenaža je dobrodošla pomoč pri ročni limfni drenaži. Poznamo 2 vrsti aparaturne limfne drenaže: s pomočjo nadpritiska in podpritiska.

Limfna drenaža s pomočjo nadpritiska je metoda, pri kateri s pomočjo vpihavanja zraka v za to posebej skonstruirane manšete, ki ovijajo prizadeti del telesa, potiskamo nakopičeno medcelično tekočino nazaj v krvni obtok. Pri tem se držimo načel ročne limfne drenaže in posnemamo in pomagamo naravnim drenažnim mehanizmom v telesu (mišice, žile…).

Uporabljamo jo za: primarni limfatični edem, sekundarni limfatični edem, po poškodbeni edem, varice, kozmetične indikacije.

trololo (17 of 27)

Limfna drenaža

untitled (1 of 31)

Infrardeča luč – zdravljenje sinusov